Obsah stránky | Úvodní stránka
Žamberk na Facebooku (odkaz se otevře v novém okně)  Žamberk na YouTube (odkaz se otevře v novém okně)

Sdružení historických sídel Čech Moravy a Slezska (odkaz se otevře v novém okně)

Napsali o nás ...

Žáci vařili s „profíky“. Chutně a zdravě

Vyšlo dne:14.11.2018
Autor: redakce
Periodikum:Orlický deník

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk, kde studují budoucí odborníci na gastronomii, hostila letošní druhé zdravé vaření s názvem „Kuchyně našich babiček“.
Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu Oldřicha Szedláka ze školní jídelny v Kojetíně, který leží nedaleko Přerova.

Podávala se zeleninová polévka s pohankou a vejci, jako hlavní chod byl hanácký vrabec s bramborovými knedlíky a kedlubno-mrkvovým zelím, moučníkem byl jablečník se zakysanou smetanou a nápojem byl čerstvý mošt z červené řepy, jablek a mrkve. Smyslem projektu je uchopit tradiční receptury moderním způsobem. „Menu jsme volili takové, abychom využili čerstvé sezonní potraviny. Pohled na talíře, které se vracely do kuchyně, mi udělal radost. Téměř nic na nich nezbylo,“ uvedl kuchař Oldřich Szedlák.

Ruku k dílu při přípravě školního oběda přidali i Bohumil Bernášek, radní pro školství Pardubického kraje, ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová, ředitelka žamberské školy Zuzana Pecháčková a také hosté z Olomouckého kraje náměstek hejtmana Ladislav Hynek, náměstek hejtmana pro školství a náměstek pro regionální rozvoj Pavel Šoltys.

Hanáková Silvie Elizabeth, Bc. | dne 14.11.2018



Obsah stránky |  Navigace | Úvodní stránka